De woning was op het eerste gezicht en gebaseerd op de foto’s top. Je bent de woning in het echt gaan bewonderen en dat voelde goed. Maar… heb je toen wel écht overal op gelet? Misschien toch niet. De ene persoon weet al na één bezichtiging dat dit dé droomwoning is, de ander wil het wat meer laten bezinken na twee, drie of het liefste wel zes bezichtigingen.
Waarom een tweede bezichtiging?
De eerste keer ging je op je gevoel af: voelt de buurt goed, zie je jezelf in het huis wonen en vind je de indeling van het huis handig? Misschien heb je al gevisualiseerd hoe je de kamers gaat inrichten. Omdat je tijdens de eerste bezichtiging niet alles hebt gezien en wellicht minder op eventuele gebreken hebt gelet, is het verstandig om een tweede afspraak met de verkoper of verkopende makelaar te maken. Dit kan eventueel de grootste aankoop van je leven worden, dus maak een weloverwogen keuze.
Checklist
In de snelheid en gezien de hoeveelheid van indrukken, is het tijdens de eerste bezichtiging misschien niet gelukt om alles te noteren. Aangezien je nu wat meer wegwijs bent geworden, is het tijd om ook te checken wat de staat is van de gevel en of er vochtplekken of scheuren te vinden zijn. Maak tijdens de tweede bezichtiging gebruik van de checklist bezichtigingshulp. Deze praktische checklist helpt je bij het onthouden van die indrukken en de kenmerken van de woning.
Een bod uitbrengen?
Door de woning voor een tweede keer te bezichtigen, weet de makelaar dat je geïnteresseerd bent. Dat je de woning voor de tweede keer bezichtigt, betekent echter niet dat je een bod uit moet brengen. Deze bezichtiging helpt jou de keuze te maken, dus mocht het toch niet aan je wensen voldoen, schroom dan niet om de makelaar te laten weten dat de woning het voor jou niet is. Bedank de (verkopende) makelaar voor zijn of haar tijd en ga verder met je zoektocht. Wie weet heeft de makelaar binnenkort een andere woning in de verkoop en denkt hij aan jou.
Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kun je een weloverwogen bod uitbrengen en eventueel de onderhandeling in gaan. Vergeet hierbij de voorbehouden niet. Heb je zelf weinig ervaring of vind je het fijn om geadviseerd te worden? Schakel dan een aankoopmakelaar in.
Wat doet een aankoopmakelaar?
Een aankoopmakelaar blijft tijdens jouw zoektocht naar de woning objectief (en kritischer), weet precies waar op te letten en kan jou daarom adviseren. De aankoopmakelaar behartigt jouw belangen en niet die van de verkopende partij. Als de eerste bezichtiging geslaagd was, neem je aankoopmakelaar dan vooral mee naar de tweede bezichtiging. Mocht je na de (tweede) bezichtiging nog steeds gek zijn op de woning, dan kan je aankoopmakelaar ook de onderhandeling voor je aangaan.