Heinenoord

Omschrijving

Heinenoord is een dorp in de gemeente Hoeksche Waard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Tot 1984 was Heinenoord een zelfstandige gemeente, vervolgens was het tot 1 januari 2019 onderdeel van de gemeente Binnenmaas.

Ligging

Het is een dijkdorp, dat voor een groot deel bestaat uit lintbebouwing langs de Dorpsstraat en de landschappelijke zone langs de Oude Maas. De aangrenzende buurtschap Goidschalxoord, die ook bestaat uit oude lintbouwing langs de dijk, versterkt dit beeld. Kuipersveer en Blaaksedijk zijn ook buurtschappen van Heinenoord. Bepalend voor het gezicht van Heinenoord zijn verder de strakke, op deltahoogte gebrachte Buitendijk langs de Oude Maas en de palletfabriek in Goidschalxoord.

Bezienswaardigheden

In het dorp staat de 15e-eeuwse hervormde kerk met zeer scheve toren (volgens de dorpelingen staat hun toren schever dan de Toren van Pisa). De scheefstand valt echter niet meteen op, doordat de later aangebrachte torenspits wél recht omhoog wijst. Ook bevindt zich in Heinenoord het Streekmuseum Hoeksche Waard dat gevestigd is in de oude herenboerderij Het Hof van Assendelft. Hier is een permanente tentoonstelling over het leven op de Hoeksche Waard in de 19e en vroege 20e eeuw te vinden. Aan de zuidkant van de doorgaande dijk liggen de drie monumentale boerderijen Oost-Leeuwenstein (1650), Midden-Leeuwenstein (1851) en West-Leeuwenstein (1762). Aan de noordkant van deze dijk, tussen Goidschalxoord en Heinenoord, staat een watertoren uit 1910.

Atta Makelaars ook uw verkoop-/verhuurmakelaar in Heinenoord. 

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen in de regio Zuid-Holland, Brabant en Zeeland? Neem contact met ons op voor een informatief gesprek.

Galerij

Video’s

Meer (deel) gemeente of stadskwartier

Kies hier direct een (deel) gemeente of stadskwartier: