Kralingen Crooswijk – De Esch

Omschrijving

Wijk in Kralingen

De Esch is een nieuwbouwwijk uit de jaren tachtig in Rotterdam. De buurt hoort bij de wijk Kralingen en maakt deel uit van het stadsdeel Kralingen-Crooswijk en werd op het voormalige drinkwaterleidingterrein van de stad Rotterdam gebouwd langs de rivier de Nieuwe Maas. De wijk kreeg zijn naam van de gelijknamige polder. De Esch is als woonwijk ontwikkeld in de jaren tachtig. De Esch is ook de eindbestemming van tramlijn 21 naar Woudhoek (Schiedam) en 24 naar Vlaardingen.

Oostzeedijk

Voorbij de Honingerdijk, die Kralingen beschermde tegen de Maas in het verlengde van de Oostzeedijk, bouwde men in 1875 naar een ontwerp van stadsarchitect C.B. van der Tak een watertoren met een reservoir van 1 miljoen liter drinkwater, het grootste in Nederland. De aanleg van een buizenstelsel waardoor zuiver water kon worden getransporteerd, was een belangrijk middel in de strijd tegen cholera en andere besmettelijke ziekten. De Rotterdamse Drinkwaterleiding (DWL), opgericht in 1874, vertrok in 1977 naar de Schaardijk naast de Van Brienenoordbrug en is inmiddels opgegaan in waterbedrijf Evides.

Bijzonderheden

Sommige van de filtergebouwen hebben een woonbestemming gekregen en zijn herkenbaar aan het halfronde middendak. De toren (nu deels een restaurant), de pomphuisjes en andere bijgebouwen werden in 1981 verklaard tot rijksmonument. Enige bassins worden nu gebruikt door vissers.

Galerij