#durftevragen

Veelgestelde vragen

Atta Makelaars heeft een aantal veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

 

 • Aankopend makelaar

Wil je een woning kopen, dan komt de aankoopmakelaar voor jouw belangen op. Dat kan nodig en verstandig zijn. Daarom hebben wij die in huis. Hoe gaat dat en wat kost het?

 • ‘Kosten koper’

Koop je een woning ‘kosten koper (k.k.)’ dan betaal je een wettelijk vastgesteld percentage Overdrachtsbelasting. Ook de kosten voor de notaris en het kadaster voor het opmaken/inschrijven van de leveringsakte vallen hieronder.

 • Vrij op naam

Bij ‘vrij op naam’ zijn alle kosten voor de overdracht inbegrepen in de koopsom. Denk hierbij aan omzet- en overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten. De hypotheekkosten vallen hierbuiten.

 • Vraagprijs

Wil je een woning verkopen, dan bepaal je in overleg met de makelaar de verkoopprijs van de woning. De koper kan natuurlijk onderhandelen over de prijs, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de verkoper.

 • Taxatie

De taxateur beoordeelt bij een taxatie de woning op een aantal belangrijke punten en maakt hiervan een rapport op met een indicatie van wat het huis op dat moment waard is. Let op: een taxatierapport is niet hetzelfde als een bouwkundige keuring.

 • Bouwtechnische keuring

Bij een bouwtechnische keuring beoordeelt een bouwkundig inspecteur de staat van de woning. Aandachtspunten: de noodzaak van herstelwerkzaamheden op de korte en de lange termijn. Verstandig om dit van te voren te weten!

 • Is de woning van mij als ik de vraagprijs biedt?

Het bieden van de vraagprijs biedt geen enkele garantie. De partij die de woning wil verkopen, beslist namelijk of hij of zij een bod accepteert. Oók als dit de vraagprijs is en zelfs als het bod meer dan de vraagprijs is.

 • In optie

Krijgt u een optie, dan maakt u gebruik van een bepaalde bedenktijd. In die periode beslist u of u een woning wilt (en kunt) kopen. Zolang u de optie heeft, wordt in principe de woning niet aan anderen verkocht. Of u een optie krijgt, beslissen de verkoper en/of makelaar.

 • Bedenktijd na het kopen van een woning

Je krijgt nadat je een woning hebt gekocht en de koopovereenkomst door beide partijen getekend is, drie dagen bedenktijd.

 • Kosten voor het afsluiten van een hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek houd je rekening met advieskosten, taxatiekosten en de kosten voor de notaris en het kadaster. Laat je hierover van te voren goed informeren.

 • Koopovereenkomst

De model koopovereenkomst is vastgesteld door de VBO, NVM, Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Hierin worden de specifieke bepalingen opgenomen. U krijgt voordat u de koopovereenkomst ondertekent van Atta Makelaars een concept ter controle toegezonden. Alle bijbehorende stukken als bijvoorbeeld eigendomsbewijs, splitsingsakte etc. krijgt u eveneens vooraf ter informatie toegezonden.

Wil je een woning kopen, dan vraag je je af…

 • VBO-makelaars

Wij zijn aangesloten bij de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO). VBO-makelaars en -taxateurs staan ingeschreven in kwaliteitsregisters SCVM, VastgoedCert en/of NRVT. Kernbegrippen: innovatief, klantgericht en betrouwbaar. Met vermeldingen op de sites van VBO en Funda.

 • Mag ik de verkoopprijs wijzigen tijdens onderhandelingen?

Ja, bij het verkopen van je woning mag je altijd de vraagprijs verhogen of verlagen, ook wanneer dit tijdens de onderhandelingen is.

 • Wanneer zijn we in onderhandeling?

Er is sprake van een onderhandeling zodra de verkoper van de woning een tegenbod doet. Of als je uitdrukkelijk te horen krijgt dat je in onderhandeling bent. Overleg is dus nog geen onderhandeling. Bij twijfel, vraag het ons.

 • Als ik als eerste een bezichtiging/bod doe, moet de verkoper dan als eerst met mij onderhandelen?

Oók als je als eerste een bezichtiging afspreekt of als eerste een bod doet, ben je nog niet automatisch de eerste met wie de verkoper of makelaar onderhandelt. Daarover beslissen zij. Wel moet de verkopende partij of de makelaar je op de hoogte houden.

 

Meer weten?

Mist u informatie? Heeft u vragen? Aarzelt u niet. Stel uw vragen via 010-433 57 10, info@atta.nl of WhatsApp op 06-12981749.