Charlois – Zuidplein

Omschrijving

De wijk Zuidplein is het hart van Rotterdam Zuid. De omgeving en de omliggende gebieden hebben veel handige voorzieningen, zoals zwembad Charlois, theater Zuidplein, Ahoy en winkelcentrum Zuidplein. Busstations en metrostations zijn belangrijke onderdelen van de stad en bedienen het achterland. Het gebied Zuidplein krijgt binnen 20 jaar een enorme kwaliteitsimpuls. Het moet een centraal gebied worden met restaurants, winkels, festivals, evenementen en sportfaciliteiten die aantrekkelijk zijn voor wonen, werken, werken en recreëren.

Geschiedenis

Tijdens de oorlogsjaren werd een open ruimte bij Nieuwe Kerk Charlois aan de oostzijde van Carnisse gebruikt voor de bouw van Het Brabantse Dorp. Zorg voor noodhuisvesting voor Rotterdammers die door het bombardement dakloos zijn geworden. Halverwege de jaren vijftig werd begonnen met de aanleg van de Strevelsweg en de bouw van het Ikazia-ziekenhuis, metro, zwembad en winkelcentrum.

Voorzieningen

De voorzieningen in Zuidplein zijn voornamelijk regionaal. Winkelcentrum Zuidplein is het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland en trekt jaarlijks meer dan 12 miljoen toeristen aan. Van sport- en beurshal Ahoy kan zelfs worden gezegd dat het een voorziening is met een landelijke uitstraling.

Galerij