Charlois – Ahoy

Omschrijving

Rotterdam Ahoy (voorheen bekend als Ahoy en Ahoy Rotterdam) is een accommodatie voor beurzen, (sport)evenementen, concerten, congressen en vergaderingen in Rotterdam. Het is gelegen in Rotterdam-Zuid, nabij winkelcentrum Zuidplein en het Zuiderpark. Het is één van de grootste evenementenhallen van Nederland.

Tentoonstelling

De basis van het huidige Rotterdam Ahoy werd gelegd in 1950 toen, vanwege de voltooiing van de wederopbouw van de Rotterdamse haven, de tentoonstelling ‘Rotterdam Ahoy!’ werd gehouden op het Land van Hoboken waar nu het Erasmus MC staat. Voor de tentoonstelling werd een tijdelijke ruimte neergezet dat tot 1966 werd geëxploiteerd onder de naam Ahoy’-hal. Gedurende die periode vond onder andere de Nationale Energie Manifestatie 1955 plaats. Na 1966 werd er een tijdelijk onderkomen gevonden aan de Hofdijk / Pompenburg in het centrum van Rotterdam, op het terrein van de voormalige Heliport.

Rotterdam-Zuid

De bouw op de locatie van het huidige complex begon in 1968. De bouw van het Sportpaleis (met daarin een vaste wielerbaan) en een drietal tentoonstellingshallen werd in 1970 afgerond. De officiële opening vond plaats tijdens de Zesdaagse van Rotterdam en werd verricht door Prins Claus op 15 januari 1971. De eerste beurs vond echter al plaats vóór de officiële opening, want in september 1970 was Ahoy namelijk de locatie voor de beurs Femina. Pink Floyd was op 3 april 1971 de eerste band die een concert organiseerde in Ahoy.

Evenementen

Sinds 1973 wordt er een op kinderen gericht evenement georganiseerd onder de naam Jeugdland. Later veranderde de naam in Kids Adventure en Kdz! Adventure. Sinds 2015 wordt Jeugdvakantieland georganiseerd door Lodder Events & Productions. In 1974 werd het allereerste ABN AMRO World Tennis Tournament georganiseerd, dat werd gewonnen door Tom Okker. Nationale en internationale artiesten weten de weg naar Ahoy goed te vinden. Zo waren er onder andere optredens van Lee Towers, René Froger, Frank Zappa, Led Zeppelin en Queen.

Galerij