Woning verkopen (of kopen) tijdens het Coronavirus?

Het coronavirus treft de hele wereld, elke branche en dus ook de huizenmarkt. Stel je voor: je wilt jouw huis verkopen. Is door het coronavirus de waarde van uw woning nu gedaald? Is het niet verstandig nog even te wachten? Al is het maar omdat je niet weet of je over een maand nog wel een baan hebt.

Invloed op de huizenmarkt

Verschillende factoren hebben invloed op de vastgoedmarkt en de huizenprijzen. Zo spelen de mate van marktspanning, de betaalbaarheid van woningen, het bedrag dat mensen kunnen lenen en het gedrag van beleggers allemaal een rol. De emoties van mensen zijn echter verreweg de belangrijkste factor. In de afgelopen twee maanden is het vertrouwen van mensen in de economie en de arbeidsmarkt aanzienlijk gedaald. De prognose van het werkloosheidspercentage ziet er niet optimistisch uit. Mensen maken zich zorgen over hun baan en toekomst. Als gevolg hiervan is de beslissing die ze nu nemen heel anders dan de situatie zonder deze zorgen. Tot voor kort kochten veel mensen eerst een nieuw huis en verkochten daarna hun oude huis. De situatie is veranderd: mensen moeten vandaag eerst zorgen dat hun huis wordt verkocht. Pas als ze daarin slagen, durven ze een prijs te vragen. Maar is dit wel nodig?

Koopwoning
Sluismeesterstraat 25 te Rotterdam. Deze woning staat te koop bij Atta Makelaars.

Lage hypotheekrentes

De Nederlandse woningmarkt is nog volop actief. Omdat de hypotheekrentes nog steeds laag zijn, worden er veel aankopen gedaan. Het aantal bezichtigingen is daarentegen iets gedaald. De ontwikkelingen zijn niet per se slecht voor de vastgoedmarkt. De markt heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld. Dit is te zien aan het aantal bezichtigingen en de biedingen die daaruit volgen. Door deze crisis is er meer balans gekomen tussen vraag en aanbod, waardoor de markt wat rustiger is. Woningzoekenden weten dit maar al te goed, waardoor ze waarschijnlijk een woning willen kopen tegen de huidige lagere hypotheekrente. Als u dus nu uw huis verkoopt, kan dit voordelig zijn.

Coronaproof bezichtigen

Alle bezichtigingen zijn volledig aangepast aan de coronamaatregelen van het RIVM. Een bezichtiging wordt met maximaal twee personen gedaan, de makelaar en de bezoekers dragen een mondkapje, er worden geen handen gegeven, we houden tot iedereen 1,5 meter afstand en het wordt aanbevolen om handschoenen te dragen.

Verkoopmakelaar

Tijd voor een nieuwe stap? Onze verkoopmakelaar komt vrijblijvend bij u langs voor een eerste gesprek. Lees hier meer over een verkoopmakelaar.

Aankoopmakelaar

Ben je opzoek naar een koopwoning maar wil het nog niet helemaal lukken? Wij kunnen daar bij helpen. Schakel Atta Makelaars in als aankoopmakelaar en Michael Troost zal je begeleiden met de aankoopprocedure van je nieuwe droomhuis. Lees hier meer over een aankoopmakelaar.

Michael Troost
Michael Troost, aankoopmakelaar van Atta Makelaars.

 

Instagram, Insta Logo, Nieuwe Beelden    Facebook, Flat, Platte Pictogram    Youtube, Icon, Sociale    Bestand:Linkedin.svg - Wikipedia    Twitter, Sociale Media, Icon, Sociale